Меню сайта

Категории раздела

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 41

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2015 » Июнь » 9 » ПОШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ТРИЧІ ГЕРОЯ
23:35
ПОШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ТРИЧІ ГЕРОЯ


Сьогодні, 8 червня, біля пам’ятника Івану Кожедубу відбувся урочистий мітинг з нагоди  річниці з дня народження тричі Героя Радянського Союзу,  Маршала авіації, Почесного громадянина міста Суми Івана Микитовича Кожедуба.
З самого ранку тут зібралася громадськість міста, ветерани Великої Вітчизняної війни, які пам’ятають його подвиги, адже разом розсікали простори неба, що кишіло ворожими літаками. Квіти в руках людей під звуки маршу льотчиків «схиляли голови» перед пам’яттю про Кожедуба – людини, закоханого в небо.


Потім відучий свята у формі нарису розповів про дитинство, навчання, бойові вильоти і перемоги Героя. Найкращі пілоти-винищувачі Британії, США, Канади, Франції, Австралії й інших країн-союзників не змогли навіть наблизитися до показника українського аса — 330 бойових вильотів, участь у 120 повітряних боях, 62 особисто збитих літаки противника, причому - за неповні три роки участі у бойових діях. 
Потім вдячні земляки до підніжжя пам'ятника І.М. Кожедубу поклали квіти, серед них були народний депутат України VI cкликання В.А. Даниленко та депутат Сумської міської ради В.Я. Солобаєв.


Рядки біографії льотчика-аса відомі всім: сільський хлопчина, випускник аероклубу у Шостці, – вже в 1943-му – безстрашний повітряний ас, який знищував ворога, що посягнув на чисте небо й мирні дні його Батьківщини. З почуттям великої гордості ми згадуємо легендарного льотчика-винищувача, що на всі часи увійшов в історію військової льотної справи; маршала, чий практичний досвід польотів допомагав удосконалювати бойові машини та ефективно організовувати навчання майбутніх авіаторів. Ім’я тричі Героя - Івана Микитовича Кожедуба –– навіки вписано в літопис нашої Вітчизни. Такі люди завжди понад вимірами часу, їхні імена незгасними зорями сяють на небосхилі людської пам’яті. 
Він був сином свого часу – вихідець з багатодітної селянської родини. Піонер першого в Ображіївці піонерського загону. Комсомолець хіміко-технологічного технікуму, який за комсомольською путівкою прийшов до шосткинського аероклубу. Комуніст, який вступив до лав партії на фронті у грізному 1943 році, здобувши єдину пільгу – йти на найнебезпечніші завдання. У повоєнні роки займав високі посади, здається, купався у променях слави, і водночас залишався людиною - трудівником.
Спогадами про відважного льотчика поділився ветеран Великої Вітчизняної війни Володимир П’янков. Відчувалося, що його думки зароджувалися десь глибоко в душі і чистою річкою спогадів виливалися в словах про людину, з якою довелося ділити фронтове небо. Володимир П’янков щиро радіє тому, що у Сумах увіковічили пам’ять Івана Кожедуба не лише на словах, а й встановили пам’ятник, назвали парк іменем Кожедуба. 
Не зважаючи на свій поважний вік, Володимир П’янков продовжує працювати на літературній ниві і написав книгу «Іван Кожедуб у спогадах земляків», примірник якої подарував міському голові Олександру Лисенку.
Говорили багато, бо про цю людину неможливо розповісти в трьох словах, шанували і згадували моменти з його життя, дякували за його бойову індивідуальність і відвагу. 

Прес-служба Сумського обкому КПУ

Просмотров: 427 | Добавил: kpu-yampil | Теги: Кожедуб, тричи, герой | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]